Βουλή

H απαράδεκτη μεταναστευτική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας έχει την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και την αδυναμία & αδιαφάνεια στη διαχείριση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η απαράδεκτη μεταναστευτική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας έχει την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εσείς, που ευαγγελίζασταν τον ανθρωπισμό, δημιουργήσατε με την πολιτική σας, τις ιδεοληψίες σας, με την ανικανότητά σας την Μόρια, τη ΒΙΑΛ, το Βαθύ. Και σήμερα, μετά από εξήντα τέσσερις ερωτήσεις, κύριοι Υπουργοί, καλείστε να δώσετε ουσιαστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό και κυρίως στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, τους οποίους έχετε αφήσει μόνους να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών και τα μέσα που διαθέτουν.

Πρόσφατα, κύριε Υπουργέ, ήρθατε στη Χίο και μιλήσατε στο δημοτικό συμβούλιο. Η κοινή άποψη όλων είναι ότι δεν δώσατε καμία ουσιαστική απάντηση για τους στόχους που έχετε, ως Κυβέρνηση, και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγήσετε την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.

Μπορούμε να διακρίνουμε τη μεταναστευτική κρίση σε δύο περιόδους. Από την ημέρα της εκλογής σας, όπου με την πολιτική ανοικτών συνόρων οδηγήθηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, και μέχρι την κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μια περίοδο με μεγάλες ροές, με χάος και με τις υποδομές μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και μετά ήρθε η δεύτερη περίοδος, όπου είχαμε μείωση των ροών και, πλέον, όχι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπου εσείς είχατε την υποχρέωση να εκμεταλλευτείτε τα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσετε τα ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, το οποίο και δεν πράξατε.

Το αντίτιμο, βέβαια, της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, όπως εσείς την εφαρμόσατε, είναι να γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. Τα νησιά μας έγιναν ο χώρος στον οποίο εγκλωβίστηκαν πρόσφυγες και μετανάστες.

Αποτύχατε σε έξι βασικά σημεία: Πρώτον, αποτύχατε να εκμεταλλευτείτε την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Μπορούσατε να είχατε αποσυμφορήσει τα νησιά επαναπροωθώντας στην Τουρκία όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, όπως προβλέπει η ανακοίνωση, και ανοίγοντας τον δρόμο της Ευρώπης σε όσους λαμβάνουν άσυλο. Σήμερα ούτε οι επαναπροωθήσεις λειτουργούν ούτε οι διαδικασίες ασύλου. Είναι θέμα ανικανότητας ή είναι θέμα επιλογής;

Και με το ν. 4540/2018 υποτίθεται ότι θα επιτρέπατε την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων ασύλου στην ελληνική επικράτεια. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν εφαρμόζεται και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στη Σάμο και, βέβαια, η σύντμηση των προθεσμιών των διοικητικών διαδικασιών με τον ίδιο νόμο φυσικά και δεν λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική αναδιοργάνωση της διαδικασίας. Δεν υπάρχουν τα μέσα για ταχύτερη καταγραφή και κυρίως λιγότερα στάδια στη διαδικασία.

Δεύτερον, δεν έχετε συστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των ελληνικών αρχών για όσους διέρχονται τα θαλάσσια σύνορά μας, ώστε να μπορούν οι ελληνικές αρχές να ειδοποιούν αποτελεσματικά τη FRONTEX, πριν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εισέλθουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αυτό, βέβαια, εντάσσεται σε μια γενικότερη αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προστατεύσει ενεργά τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας.

Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι έχει νόμους και κανόνες για το ποιος μπαίνει και ποιος μένει στη χώρα. Αυτό, βέβαια, απαιτεί συνεννόηση με τους εταίρους μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Τρίτο σημείο αποτυχίας είναι ο μη διαχωρισμός των εισερχόμενων σε πρόσφυγες και μετανάστες. Έτσι, ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά, ενώ σωρεύονται διαρκώς άνθρωποι στα νησιά που θα έπρεπε να γυρίσουν στις χώρες τους, αλλά ούτε βελτιώθηκαν και οι συνθήκες και για όσους βρίσκονται στα ΚΥΤ και για τους περίοικους. Να σημειώσω ότι έχετε σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση με τα ασυνόδευτα παιδιά, που σχεδόν τα μισά βρίσκονται πλέον εκτός δομών φιλοξενίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε.

Τέταρτον, τα ΚΥΤ είναι υγειονομικές βόμβες.

Κύριε Υπουργέ της Υγείας, προς τιμήν σας, σε μια απάντησή σας, με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2017, σε ερώτηση που κατέθεσα παραδέχεστε ότι βρίσκονται πέραν των διπλασίων στη ΒΙΑΛ στη Χίο, ότι υπάρχουν προβλήματα πολύ σοβαρά με τη διαρροή λυμάτων και άλλα θέματα δημόσιας υγείας. Το παραδέχεστε μεν, δεν κάνετε τίποτα δε και έρχεται τώρα η Περιφέρεια και θα σας ζητήσει, όπως και ο Δήμος Χίου, να κλείσετε αυτά τα κέντρα καταγραφής.

Πέμπτο και ιδιαίτερα σημαντικό σημείο, που αναφέρθηκε και από τους συναδέλφους που μίλησαν πριν από εμένα, είναι το θέμα της αδιαφάνειας, ότι διαχειρίζεστε εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς να συμμορφώνεστε με τους κανόνες που ένα κράτος πρέπει να έχει στη διαχείριση των δημοσίων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μπορεί να ισχυριστείτε ότι το 2015 είχαμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το 2016, το 2017 και το 2018 αυτό πλέον δεν ισχύει. Δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό από το διάστημα μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, για να αλλάξετε τις διαδικασίες και να κάνετε πλέον διαφανείς διαγωνισμούς για τις δαπάνες του μεταναστευτικού. Αυτό έχει οδηγήσει και στην παραίτηση επτά ανωτάτων στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πάντως, η χειρότερη επίπτωση των πολιτικών σας είναι ότι έχετε διχάσει τις τοπικές κοινωνίες, αφήνοντάς τες να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας να διαχειριστεί. Πρέπει να απαντήσετε στους νησιώτες: Γιατί υπάρχουν σήμερα στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι, ενώ τα νησιά θα έπρεπε να είναι μόνο πύλες εισόδου βραχυχρόνιας παραμονής, καταγραφής και διαχωρισμού όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας με όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας; Γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργείτε δήθεν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν μπορείτε να ομαλοποιήσετε την κατάσταση; Τι επίπτωση έχει αυτό στις δαπάνες του Δημοσίου και στα ευρωπαϊκά κονδύλια; Γιατί διχάζετε τον ελληνικό λαό και δεν λύνετε το πρόβλημα, που εσείς δημιουργήσατε;

Σήμερα έχουμε τρεις Υπουργούς στην Ολομέλεια. Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι τα ευχολόγια και τις γενικολογίες που μας έχετε συνηθίσει. Πρέπει να μας πείτε τι συγκεκριμένο θα κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση, τι συγκεκριμένο θα κάνετε για να αποσυμφορήσετε να νησιά μας, τι συγκεκριμένο θα κάνετε για να διαχειριστείτε ορθότερα τις δημόσιες δαπάνες, τι θα κάνετε συγκεκριμένα για να λειτουργήσει ταχύτερα το άσυλο, τι θα κάνετε συγκεκριμένα για να επαναπροωθήσετε στη γείτονα όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Αυτές τις απαντήσεις περιμένει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση