Τα νέα μου

To 2021 συνεχίζουμε την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική μας, παρέχοντας καθεστώς ασύλου σε όσους το δικαιούνται και επιταχύνοντας τις απελάσεις όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία

Το 2020 ήταν ένα έτος ορόσημο για το Μεταναστευτικό. Δουλέψαμε σκληρά με συγκεκριμένους στόχους. Πετύχαμε πολύ σημαντική μείωση ροών, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου,  συστηματική και διατηρήσιμη αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών, αντιμετώπιση και έλεγχο της πανδημίας στις δομές φιλοξενίας ανά την επικράτεια.

Επιπλέον, επίλυση του μεγάλου προβλήματος ασφάλειας και διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων με κατάργηση της διάταξης - ντροπή με την οποία παρέμεναν στα αστυνομικά τμήματα, μεταφορά σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας και τη λειτουργία μηχανισμού - σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ελληνική Αστυνομία - για τον έγκαιρο εντοπισμό τους.  

Αυτά είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθούμε με συνέπεια από την πρώτη ημέρα επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε με προσοχή τα επόμενα βήματα μας.  

Καταφέραμε μέσα σε έντεκα μήνες να μετατρέψουμε την απόγνωση διαμενόντων και τοπικών κοινωνιών σε αισιοδοξία, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του Μεταναστευτικού και κυρίως την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στα πολύπαθα νησιά μας. Για το 2021, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε έχουμε θέσει ξεκάθαρες προτεραιότητες. Πρώτον, τη διατήρηση των ιδιαίτερα χαμηλών ροών και το δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Δε θέλουμε και δεν θα είμαστε, πλέον, η κερκόπορτα της Ευρώπης για λαθροδιακινητές και παρανόμως εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες.  

Συνεχίζουμε την αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική μας, παρέχοντας καθεστώς ασύλου σε όσους το δικαιούνται, υλοποιώντας με ταχύτερους ρυθμούς από το παρελθόν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε κράτη - μέλη της ΕΕ, επιταχύνοντας τις απελάσεις όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας.  

Παράλληλα, προχωρούμε στην ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδου, με τη λειτουργία των κλειστών / ελεγχόμενων δομών, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021.  

Επιπρόσθετα, ολοκληρώνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαδικασίας ασύλου, καθώς και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης.  

Διευκολύνουμε με πραγματικούς όρους και όχι στα λόγια την ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, με έμφαση στην εργασία και όχι στα δια βίου επιδόματα.  

Και φυσικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουμε με παρρησία και στοχοπροσήλωση στις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου.  

Συνεχίζουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού!  

 

Άρθρο στα Παραπολιτικά

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση