Τα νέα μου

Συνέντευξη Νότη Μηταράκη στην Αλήθεια Χίου: Επενδύω στο μέλλον του τόπου μου

Συνέντευξη Νότη Μηταράκη στην Αλήθεια Χίου: Επενδύω στο μέλλον του τόπου μου

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη του στην "Αλήθεια" Χίου δηλώνει ότι το να είναι υποψήφιος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, είναι αυτό που πάντα ήθελε, και τονίζει ότι ήρθε στη Χίο για να μείνει, προσφέροντας και συμβάλοντας στην ανάπτυξη του νησιού με συγκεκριμένα έργα και προγράμματα.

Ερώτηση: Από την Α΄ Αθηνών, στη Χίο. Πολλοί θα το δουν σαν υποβάθμιση και άλλοι θα πουν ότι τώρα που δυσκόλεψαν τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ και Β΄ Αθηνών και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της επόμενης Βουλής, ότι επιλέγετε τη Χίο για να «σιγουρέψετε» την εκλογή σας. Τι απαντάτε σε αυτούς και τι σηματοδοτεί για εσάς η επιστροφή από το κέντρο στη περιφέρεια;

Κατ’ αρχάς το να κατεβαίνει κάποιος υποψήφιος βουλευτής στη Χίο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υποβάθμιση. Προσωπικά το θεωρώ περισσότερο σαν αναβάθμιση. Και εξηγούμαι. Είναι τιμή μου να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην πατρίδα μου. Και δεν σας κρύβω ότι είναι αυτό που πάντα ήθελα. Γιατί από τη Χίο έλκω την καταγωγή μου, εδώ είναι το πατρικό μου, το Μηταράκικο στο Κάμπο, από εδώ είναι οι ρίζες της οικογένειάς μου. Κι αυτός ο δεσμός αίματος κάνει τον αγώνα μου ακόμα πιο σημαντικό. Όπως γνωρίζετε, πέρασα τον μεγαλύτερο ενήλικο βίο μου στο εξωτερικό σπουδάζοντας και δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ακριβώς είχαν κάνει ο πατέρας μου και ο παππούς μου. Γύρισα στην Ελλάδα το 2010, στα μέσα της κρίσης, εξελέγην με την πρώτη στην Α’ Αθηνών και ήμουν ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός υφυπουργός στην παρούσα Κυβέρνηση. Κι εγώ επέλεξα να έρθω στη Χίο.

Ερώτηση: Ο κόσμος πάντως λέει ότι θα φύγετε κι εσείς όπως κατά κόρον έχει γίνει στο παρελθόν…

Δε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Εγώ πιστεύω ότι όλοι υπηρέτησαν τη Χίο και συνεχίζουν να την υπηρετούν από όπου βρίσκονται. Όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για να δώσουμε στη Χίο αυτό που της αξίζει. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να μη θεωρηθεί ότι αποφεύγω να απαντήσω εγώ δεν έχω πλέον καμία δέσμευση ή υποχρέωση που να με αναγκάσει στο μέλλον να σταματήσω την προσφορά μου στο νησί. Εγώ ήρθα στη Χίο για να μείνω. Βέβαια στη Δημοκρατία όλα αυτά τα αποφασίζει μόνο ο κόσμος.

Ερώτηση: Πολλά ακούστηκαν για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο, για καθυστερήσεις αλλά και για επιλογές αρεστών στην ηγεσία. Τι απαντάτε;

Όπως είδατε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα πολύ δυνατό και ενωτικό ψηφοδέλτιο. Και η ενότητα της παράταξης είναι ένας κεντρικός στόχος για εμένα. Αυτό, για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη Χίο, φαίνεται και από τα πρόσωπα που έχουν αγκαλιάσει την υποψηφιότητα μου. Οι αποφάσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα και ανακοινώνονται ταυτόχρονα για ολόκληρη την επικράτεια.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή σε όλους και δεν χωράνε φανταστικά σενάρια. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσει τη μάχη ενωμένη και συσπειρωμένη. Προσωπικές στρατηγικές και εσωκομματικά χτυπήματα κάτω από τη μέση δε νοούνται. Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε, ότι μπορούμε να διαψεύσουμε όσους μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν την ήττα της ΝΔ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αρκεί να καταλάβουμε ότι ο αντίπαλος είναι εκτός των τειχών…

Ερώτηση: Κ. Μηταράκη, από τα δυόμιση χρόνια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τι αποκομίσατε;

Τα δυόμιση χρόνια της θητείας μου ως Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ήταν το σημαντικότερο σημείο της μέχρι τώρα πολιτικής μου διαδρομής. Κι αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, που η αξιοπιστία της χώρας ήταν καταρρακωμένη και σας θυμίζω ότι πολλοί προεξοφλούσαν την έξοδό μας από την Ευρωζώνη. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, να διασφαλίσουμε την παραμονή στην Ευρωζώνη και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αυτό που έμαθα αυτά τα 2,5 χρόνια, είναι ότι για να πετύχεις τους στόχους σου χρειάζεται επιμονή, γνώση και εμπειρία. Να δίνεις όλες σου τις δυνάμεις και να δημιουργείς περιβάλλον συναίνεσης και συνεργασίας. Αυτό έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια του εργασιακού μου βίου, αυτό έκανα κι ως Υφυπουργός. Με αυτές τις αρχές πορεύτηκα και πιστεύω βαθιά ότι για να επανακάμψουμε από την οικονομική κρίση, είναι αναγκαία η συνεννόηση και η συνεργασία για το καλό της πατρίδας, πέρα από τις όποιες κομματικές διαφορές. Κι αισθάνομαι τυχερός που αυτό το βίωσα προσωπικά, καθώς σημαντικά νομοσχέδια του Υπουργείου έτυχαν της αποδοχής από άλλα κόμματα.

Ερώτηση: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αναπτυξιακά ζητούμενα για τη Χίο μέχρι το 2020;

Η Χίος είναι ένα νησί με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η έντονη ναυτική παράδοση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων και στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Και φυσικά ο τουρισμός είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για το νησί, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων υποδομής για το νησί, όπως το αεροδρόμιο, τα υδατοδρόμια για τη σύνδεση των τριών νησιών μας, τις λιμενικές υποδομές στο κεντρικό λιμάνι και στα Μεστά, αλλά και τη δίδυμη μαρίνα.

Ειδικά για το αεροδρόμιο γνωρίζετε ότι εργαστήκαμε συστηματικά και πετύχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα… Από την πρώτη ουσιαστική εμπλοκή που είχα τον Απρίλιο με τους αρμόδιους φορείς, θέσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο με ορίζοντα το τέλος του 2014. Πετύχαμε τους στόχους μας, έπειτα από 20 χρόνια στασιμότητας προχωρήσαμε μπροστά, είμαστε πλέον εντός των χρονοδιαγραμμάτων και το έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου μπαίνει επιτέλους στη φάση της υλοποίησης.

Εξίσου σημαντικό έργο είναι όλα όσα κάναμε για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων. Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά πρέπει να το πω γιατί έχει μεγάλη αναπτυξιακή σημασία ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4146/2013 που εμείς φτιάξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Και τώρα είμαστε πολύ κοντά ώστε και η Χίος να μπει στον χάρτη των μετακινήσεων με υδροπλάνα.

Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τον αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει να παίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδίως μετά την ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος. Τη θεσμοθέτηση του οποίου ζήτησα από τον κ. Λοβέρδο, Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και το στοίχημα τώρα είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό όλα τα βήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2015.

Ερώτηση: Το Βόρειο Αιγαίο γενικότερα και η Χίος ειδικότερα έχει μικρή βοήθεια από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Τι άποψη έχετε για το θέμα και πώς μπορεί το νησί μας να έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα τέτοιων προγραμμάτων;

Ν.Μ.: Είναι γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα, αναλογικά με άλλες περιοχές, η Χίος είχε μικρή πρόσβαση σε κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όμως, μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν εγκριθεί για τη Χίο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κονδύλια ύψος άνω των €3 εκ.. Πιο συγκεκριμένα, για δράσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες €1,5 εκ.. Για την ενίσχυση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος €450.000. Για την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας €685.000. Για την ενίσχυση ψηφιακών υπηρεσιών της Μητρόπολης €350.000 και την ενίσχυση της καλλιέργειας μαστίχας €530.000.

Ιδιαίτερα, για το θέμα της ενίσχυσης της καλλιέργειας της μαστίχας, η δράση στοχεύει στην παροχή καλλιεργητικών συμβουλών στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών αλλά και σε κάθε παραγωγό μεμονωμένα βάσει ενός εξειδικευμένου συστήματος που θα αναπτυχθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Παράλληλα θα δίδει και πληθώρα άλλων πληροφοριών (καιρικών φαινομένων, υγρασίας κλπ) με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή καταστροφικών φυσικών φαινομένων στο μέλλον. Το έργο αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει και θα εκσυγχρονίσει την καλλιέργεια μαστίχας, αλλά παράλληλα θα βοηθήσει να αποφύγουμε γεγονότα όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2012.

Σε αυτές τις δράσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του μουσείου μαστίχας και τα κουπόνια ψηφιακής αλληλεγγύης στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Ερώτηση: Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι η τακτική της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές εξαντλείται στη καλλιέργεια φόβου για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει αυτό. Όποιος επιχειρήσει να διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και σας προκαλώ να το κάνετε κι εσείς αυτό, θα του δημιουργηθούν αυτόματα πολλά ερωτήματα και απορίες. Και θα σας απαντήσω με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που διάβασα και ειλικρινά με ανησύχησε.

Η Ναυτιλία είναι ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο όχι μόνο για τη Χίο, αλλά για όλη τη χώρα. Διοικητικά ο τομέας της Ναυτιλίας άλλαξε από το 2009, 4 Υπουργεία και περίπου 10 Υπουργούς. Υπήρξαν κρίσιμοι τομείς που βρέθηκαν να υπάγονται ταυτόχρονα σε δύο Υπουργούς και άλλοι σε κανέναν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2012 δούλεψε πολύ σκληρά για να αποκαταστήσει το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Δημιουργήσαμε έναν ενιαίο φορέα που συγκέντρωνε όλες τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Ναυτιλία και με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό. Ο κ. Τσίπρας, στο συνέδριο του κόμματός του, ανακοίνωσε ότι αν εκλεγεί Πρωθυπουργός θα αλλάξει τη δομή των υπουργείων με συγχωνεύσεις και καταργήσεις και ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπονται μόνο δέκα υπουργεία. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα είναι το πρώτο που θα πέσει στη δαμόκλειο σπάθη τους σε μια εποχή μάλιστα που δοκιμάζονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, είναι σε έξαρση η παράνομη μετανάστευση και καθημερινά τίθενται ζητήματα ασφάλειας στο Αιγαίο. Σε μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για τη Ναυτιλία και τα νησιά μας, θα πάνε χαμένες και θα ξαναβρεθούμε στο σημείο μηδέν…

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση