Τα νέα μου

Μηταράκης: Δημιουργήσαμε βάσεις ανάπτυξης για τη Χίο - Μιλάμε με έργα και πράξεις

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη στο «Ράδιο Αλήθεια» και τους δημοσιογράφους Ειρήνη Αναγνώστου και Γιάννη Τζούμα. 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αλήθεια» και στην εκπομπή «Καλημέρα Χίος» με τους δημοσιογράφους Ειρήνη Αναγνώστου και Γιάννη Τζούμα, φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας (13/03) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο, κ. Νότης Μηταράκης. 

Ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε για τα μεγάλα έργα ανάπτυξης συντελούνται στη Χίο, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί της Χίου. Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης, αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, που συγκλόνισε τη χώρα αλλά και στις επερχόμενες εκλογές. 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη: 

Για την τραγωδία στα Τέμπη: «Ακόμα παραμένουμε συγκλονισμένοι από τα γεγονότα στα Τέμπη, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Ήταν πολλαπλό το ανθρώπινο λάθος αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν δυσλειτουργίες. Υπήρχαν συστήματα στο σταθμό της Λάρισας τα οποία δεν λειτούργησαν. Στην πολιτική πρέπει να είμαστε χρήσιμοι, όχι ευχάριστοι. Ο οποιοσδήποτε από την ΝΔ θα είχε υποβάλλει την παραίτησή του σε ένα τέτοιο συμβάν. Δεν είχαμε δει την ίδια ευαισθησία από άλλα κόμματα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά ας μην μπούμε σε μια τέτοια λογική. Η ουσία είναι ότι και ο Πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι αυτό συνέβη στη βάρδιά μας και έχουμε ευθύνη για τη βάρδιά μας».  

Αναφορικά με τις εκλογές στη Χίο: «Ως προς το θέμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρη η θέση όλων μας. Μετά την τραγωδία κανείς δεν είναι σε θέση να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Συνταγματικά οι εκλογές γίνονται 30 μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής. Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές επειδή τελειώνει η θητεία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη Χίο, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα τοξικό κλίμα. Εγώ θα πω το εξής. Δεν θα μπω σε τέτοιο κλίμα. Η δική μου στρατηγική είναι να μιλήσω με έργα, τι υποσχεθήκαμε και τι έγινε. Τι, εγώ και η Νέα Δημοκρατία προσβλέπουμε για τη νέα τετραετία.  

Για την υποψηφιότητα του Σταύρου Μιχαηλίδη: Καταρχήν είναι το 2ο σημαίνον στέλεχος της ΝΔ που φεύγει τα τελευταία χρόνια από πικρία, είχε φύγει και η κα. Σταυρινούδη. Ήταν Βουλευτής το 2015 και δεν κέρδισε τις εκλογές και από πικρία έφυγε από τη ΝΔ και πήγε στην Ένωση Κεντρώων. Μία αντίστοιχη πικρία, από ότι φαίνεται, έχει και ο κ. Μιχαηλίδης.  Ήμασταν μαζί στη βασιλόπιτα της ΝΟΔΕ, μίλησε για την στήριξή του στον κύριο Μητσοτάκη. Καταρχήν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σωστά είπατε δεν έχουν ανακοινωθεί.  Αν έχει κάποια ενημέρωση πως δεν θα είναι υποψήφιος, δεν την έχει από εμένα. Από το 2019 και μετά υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση στα ψηφοδέλτια. Πρέπει υποχρεωτικά να είναι δυο άντρες και δυο γυναίκες. Αυτή τη θέση το 2019 την είχε ο κύριος Μιχαηλίδης και η άλλη ήταν δική μου, επειδή ήμουν εκλεγμένος. Η Νέα Δημοκρατία ξεκινά από το μηδέν το ψηφοδέλτιο. Μου έκανε κακή εντύπωση μια δήλωση του κύριου Μιχαηλίδη πως κόψαμε τον Μουσουρούλη, ο οποίος δεν έχει εκφράσει καμία πρόθεση. Εάν κατέβαινε ο κ. Μιχαηλίδης, δυνητικά, και έχανε, το 2027 και το 2031 θα έπρεπε να είναι πάλι ο κ. Μιχαηλίδης; Δεν καταλαβαίνω αυτήν την νοοτροπία και εν πάση περιπτώσει, η πολιτική δεν είναι για το «εγώ» του καθενός μας, είναι για το «εμείς». Δεν το λέω εκ του ασφαλούς, έχω κατέβει και εκλεγεί τρεις φορές. Ο λαός με κρίνει, δεν είναι εύκολο αυτό που κάνω. Το γεγονός ότι κάθε 4 χρόνια είσαι στην κρίση του ελληνικού λαού, είναι σκληρή διαδικασία. Δεν είμαι υποψήφιος, γιατί κάποιος με βάζει, είμαι υποψήφιος, γιατί με ψήφισε ο κόσμος. Οι εκλογές του 2023 και ως εκλεγμένος βουλευτής, έχουν μία βαρύτερη ευθύνη πέραν της δικής μου επανεκλογής και για τη γενικότερη πορεία της ΝΔ στη Χίο. Δε με αφορά, εάν θα κατέβει με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μιχαηλίδης. Εχθές βρέθηκα με πολύ μεγάλη παρέα της ΝΔ στα Θυμιανά, δεν ένιωσα ότι υπάρχει καμία πρόθεση από Νεοδημοκράτες στα Θυμιανά να μη ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.».   

Σχετικά με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο: «Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αν τους πάρουμε έναν έναν και τους αντιπαραβάλουμε με τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι πιο αξιόπιστο. Όταν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια το 2023, οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν θα είναι άνθρωποι μορφωμένοι, με καριέρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει πάντα ισχυρά ψηφοδέλτια, με προσωπικότητες. Πάντα τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έχουν αξιόλογες προσωπικότητες». 

Για το μεταναστευτικό: «Πριν 4 χρόνια το μεταναστευτικό ήταν στα πρώτα προβλήματα, τώρα δεν είναι καν στην δεκάδα. Η πραγματικότητα είναι πως στη Χίο πλέον περπατάς και δεν βλέπεις σκηνές. Είχα διευκρινίσει πως η ΒΙΑΛ από τις 7000 θα πήγαινε στις 1500 και σήμερα μένουν 300 άτομα. Είναι άδεια η ΒΙΑΛ. Θα κλείσει όταν υπάρξει εναλλακτικός σχεδιασμός». 

Για το λιμάνι της Χίου και τις δηλώσεις του λιμενάρχη: «Υπήρχε ένα master plan το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε. Υπάρχει ένα νέο master plan το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Νομίζω έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνία της Χίου ότι το λιμάνι το κεντρικό χρειάζεται έργα αναβάθμισης. Και έργα αναβάθμισης τα οποία συνδέονται και με την ακτοπλοΐα. Νομίζω είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια άποψη του λιμενάρχη, αλλά πρέπει να δούμε το θέμα. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει γνώμη για τα τοπικά ζητήματα. Εννοείται πως η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. Ήδη από χθες έχω επικοινωνήσει με τον κύριο Πλακιωτάκη για να λυθεί το ζήτημα. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Το αν το λιμάνι έχει θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζονται άμεσα ή όχι, δεν είμαι ο ειδικός να το κρίνω. Αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι και οι ειδικοί. Αλλά κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει ότι πάνω από όλα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών της Χίου.» 

Αναφορικά με την ΔΕΥΑΧ και το θέμα του νερού: «Το θέμα του νερού είναι ένα θέμα που απασχολεί τη Χίο χρόνια. Για το θέμα της ΔΕΥΑΧ, εγκρίνονται κονδύλια και για άμεση αφαλάτωση. Το Κόρης Γεφύρι θα ολοκληρωθεί το 2023. Νομίζω πως η λύση των αφαλατώσεων γίνεται δεδομένη στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ και τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες. Προχωράει η αφαλάτωση στο Κοντάρι. Το νερό θα είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα των επόμενων δεκαετιών». 

Αναφορικά με τα έργα στη Χίο: «Στην περίοδο 19-23 στο θέμα των επενδύσεων υπάρχει μια τετραετία για τις ενέργειες που γίνανε στα μεγάλα μας έργα. Το αεροδρόμιο για αρχή, είναι σε φάση εκτέλεσης, όχι στα χαρτιά. Είναι ασυνήθιστο σε μια τετραετία να έχεις κάνει όλα τα βήματα και να εκτελείς έργο. Το τελωνείο επίσης. Το Κόρης Γεφύρι ολοκληρώνεται. Το δικαστικό μέγαρο ήταν παρατημένο. Στο Μεταναστευτικό μιλάμε με έργο».  

Για το πολιτικό του μέλλον: «Κανείς στην πολιτική δεν είναι ισόβιος. Θέλω να σας πω ότι στη Χίο μόνο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο αγαπητός σε όλους μας κ.Μάρκος έχει ισόβια δικαιώματα. Όλοι οι άλλοι, οι αιρετοί, έχουμε κάποιες θητείες. Και στην πολιτική, εγώ το πιστεύω, κανείς δεν πρέπει να μένει περισσότερο από ότι πρέπει. Από μόνος του. Πιστεύω ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει ένα όριο που θεωρεί ότι πλέον προσέφερε και πλέον μπορεί να συνεχίσει τον ιδιωτικό  του βίο. Είναι σίγουρο ότι έχω περάσει τη μέση της θητείας μου. Είμαι βουλευτής 11 χρόνια. Είναι δεδομένο ότι δε θα έχω άλλα 11 μπροστά. Θεωρώ πως την περίοδο 23-27 θα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Ως Έλληνες πιστέψαμε πως λύσαμε πολλά προβλήματα και τα Τέμπη ήρθαν να μας δείξουν πόσα άλυτα ζητήματα παραμένουν. Στη Χίο κάναμε έργα. Λύσαμε το μεταναστευτικό, κλειδώσαμε τον ΦΠΑ, Γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις. Όλα αυτά δημιουργούν βάσεις ανάπτυξης. Είδαμε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό. Ήρθε μια τράπεζα νέα. Η ανάπτυξη που θέλω για τη Χίο είναι ο τουρισμός, είναι η ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και της ποιοτικής ζωής. Πρέπει να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στο νησί. Από τα νοσοκομεία της Περιφερειακής Ελλάδος, το νοσοκομείο της Χίου θεωρείται από τα καλύτερα. Η Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε αυτό το νοσοκομείο». 

Σχετικά με την τράπεζα στη Silicon Valey: «Φαίνεται πως οι επενδύσεις που έκανε με ομόλογα δεν της βγήκε. Η αύξηση των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο θα δημιουργήσει πίεση στα κόκκινα δάνεια. Είναι μια επίπτωση του μεγάλου ενεργειακού πληθωρισμού που θα έχει απόνερα». 

Για το αν θα είναι Υπουργός στη νέα κυβέρνηση: «Δε μπορώ να σας απαντήσω για τις εκλογές, κανείς δε ξέρει. Το δεδομένο είναι ότι μπαίνουμε σχεδόν στο τελευταίο τρίμηνο της θητείας. Η παράδοση είναι ότι μετά από εκλογές γίνονται σημαντικές αλλαγές σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Καταρχήν δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα είμαι στην επόμενη κυβέρνηση, αυτό είναι απόλυτο θέμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτσάκη. Μην έχουμε αλαζονεία ότι είμαστε οπωσδήποτε σε κάποια θέση. Αυτό είναι θέμα που θα κρίνει ο πρωθυπουργός. Όπως είπα σε μία δήλωση που έκανα προχθές, είναι εποχή για ταπεινότητα και έργα. Δεν είναι εποχή για να αυτοπαρουσιαζόμαστε και να ράβουμε κοστούμια. Είναι εποχή που ο κόσμος απαιτεί από εμάς περισσότερα από ότι απαιτούσε στο παρελθόν. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα αυτών των εβδομάδων.». 

 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση