Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Για μία «ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική» έκανε λόγο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου ξεκαθάρισε ότι σεβόμαστε απολύτως τις υποχρεώσεις προς το διεθνές δίκαιο και διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από όσους δεν δικαιούνται προστασίας. «Ξεκινήσαμε με δύο βασικούς στόχους: την μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην κοινωνία», δήλωσε προσθέτοντας ότι τους τρεις τελευταίους μήνες καταγράφεται μείωση των ροών ύψους 90%. Μία μείωση που δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία του covid -19 αλλά και στο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που απέτρεψε την είσοδο σε Έβρο και θάλασσα από τις αρχές Μαρτίου.

Την περίοδο εκείνη, ο κ. Μηταράκης την περιέγραψε ως μία «οργανωμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού και της ανθρώπινης δυστυχίας για επίτευξη γεωπολιτικών στόχων της Τουρκίας», ενώ σημείωσε ότι «το ότι δεν μπήκαν στην Ελλάδα 200.000 άτομα ήταν αποτέλεσμα της ενεργής προστασίας των συνόρων».

O κ. Μηταράκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης για το νέο “Δουβλίνο” και ανέλυσε τις διεκδικήσεις της χώρας : “Πρώτον, έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής βαρών, δεύτερον έναν μηχανισμό ουσιαστικής διαχείρισης κρίσεων όπως αυτή που βιώσαμε στα σύνορά μας, τρίτον την αναγνώριση της έννοιας της ανωτέρας βίας και τέλος, έναν μηχανισμό επιστροφών, τη στιγμή που όλες οι χώρες αναγνωρίζουν ότι το προφίλ των μεταναστευτικών ροών έχει αλλάξει.

Αναφορικά με τις ροές στα νησιά, είπε ότι τους τελευταίους 2μιση μήνες στα 4 από τα 5 νησιά που παραδοσιακά είχαμε ροές, έχουμε 0 αφίξεις. Παράλληλα όμως εκτίμησε ότι καθώς έρχεται το καλοκαίρι θα αυξηθούν οι πιέσεις σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Μιλώντας για την παροχή ασύλου υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων και μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 αποφάσεις που επιδίδονται. Όσοι παίρνουν το δικαίωμα ασύλου έχουν για τρία έτη πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, στην αγορά εργασίας αλλά και σε ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Μπορούμε φυσικά να κάνουμε περισσότερα για την ενσωμάτωση γιατί ιστορικά δεν είχαμε δώσει έμφαση σε αυτήν, αλλά μόνο στην υποδοχή και το άσυλο», παραδέχτηκε ο υπουργός.

Η αποσυμφόρηση των νησιών, κατά τον κ. Μηταράκη, έχει ξεπεράσει το 20% από την 1η Ιανουαρίου, έχουν φύγει δηλαδή περίπου 15.000 άτομα. Αναγνώρισε ωστόσο την ανάγκη να δημιουργηθούν νέα κέντρα με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει άμεσα η κατασκευή νέων δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο.

***

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι μας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση μας ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα εξής contacts:

Στέλλα Τσομώκου, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 6945 294144

Αντιγόνη Ζόγκα, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 6983 218744

Μαίρη Τσάτση, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 6970 140512

 

Αναζήτηση