Χίος 4+1

Φίλες & Φίλοι,

Η Χίος, είναι στη ζωή μου από τα πρώτα μου βήματα … από τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας. Ήταν το κτήμα του πατέρα μου, των παππούδων μου, των προπάππων μου στον Κάμπο. Ποτίζοντας τις πορτοκαλιές στο περιβόλι, ζώντας ανέμελες στιγμές στην Κώμη και τον Καρφά. Από την οικογένειά μου έμαθα να είμαι υπερήφανος για τη Χιώτικη καταγωγή μου. Αυτοί μου δίδαξαν την ιστορία του νησιού μας, τα κατορθώματα των ανθρώπων μας, τον αγώνα των ναυτικών μας.

Από την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας… μέχρι τα έδρανα της Βουλής, το νησί μας είναι πάντα στις σκέψεις μου, στις πράξεις μου, στα σχέδιά μου. Σπούδασα, ταξίδεψα, δούλεψα, έζησα στο εξωτερικό. Όμως γύρισα εδώ. Γιατί πιστεύω στο νησί και τους ανθρώπους του.

Το 2015, σας ζήτησα να με εμπιστευθείτε, χωρίς ουσιαστικά να με γνωρίζετε. Κι εσείς, με τιμήσατε με την ψήφο σας. Σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα, για τον τόπο μας και την παράταξή μας. Δώσαμε μάχες ως αντιπολίτευση. Μάχες για να μη χαθούν οι θυσίες που μέχρι τότε είχαμε κάνει όλοι. Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Για να κρατήσουμε ζωντανά τα παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας μας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια γνωριστήκαμε, δουλέψαμε και παλέψαμε μαζί. Από την ημέρα της εκλογής μου είμαι διαρκώς στο νησί. Δίπλα σας. Η Χίος έγινε το σπίτι μου, και οι Χιώτες μια δεύτερη οικογένειά μου.

Και τώρα, είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών. Ο δρόμος άνοιξε με τις Ευρωεκλογές. Διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν, διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν: Ανάπτυξη, υποδομές, κοινωνική συνοχή, επίλυση του μεταναστευτικού. Ένα ειδικό σχέδιο για την Αμανή, τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ζητώ την στήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας.
Ζητώ την ψήφο σας.

Ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών, να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την ανάπτυξη της Χίου. Από όπου μου ζητηθεί, θα είμαι εκεί και θα προσφέρω. Αλλά συγχρόνως, θα παραμείνω δίπλα σας, όπως υπήρξα όλα αυτά τα χρόνια.

Θα δουλέψουμε όλοι μαζί.
Για τη ναυτιλία μας, τη μαστίχα, τον τουρισμό. Για τους ναυτικούς, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους. 

Στη Χίο ενώνουμε δυνάμεις … Για να φέρουμε το νησί μας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.

Γιατί αξίζουμε καλύτερα.

Τώρα μπορούμε!

Με εκτίμηση,

Νότης Α. Μηταράκης

Το Σχέδιο με 4+1 πυλώνες για τη Χίο της επόμενης Δεκαετίας

Για να είναι η Χίος μας, ο τόπος που θέλεις και μπορείς να ζεις και να δημιουργείς. Με σύγχρονες υποδομές, με αποδοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, με υπηρεσίες Υγείας & Παιδείας, με τουριστική & οικονομική ανάπτυξη. Με ευκαιρίες προόδους για όλους Τώρα μπορούμε!

1. Οικονομική Ανάπτυξη

Να παραχθεί πλούτος για εμάς και τα παιδιά μας:

Με επιστροφή στη Ναυτιλία.
Αύξηση θέσεων εργασίας σε ξηρά και θάλασσα, προσέλκυση τμημάτων ναυτιλιακών, ενίσχυση ναυτιλιακής εκπαίδευσης (Β΄ βάθμιας, επαγγελματικής, πανεπιστημιακής)

Με ανάπτυξη του Τουρισμού.
Δημιουργία οικοσυστημάτων: συνέργειες, ολοκληρωμένες υπηρεσίες, εφοδιαστική αλυσίδα. Ανάπτυξη ισχυρού brand name. Κίνητρα δημιουργίας και ανακαίνισης μονάδων. Βελτίωση πυλών εισόδου.

Με έμφαση στην Πρωτογενή Παραγωγή
Ανάπτυξη και ανάδειξη τοπικών προϊόντων με συνεργασίες κατά το πρότυπο της Μαστίχας.

Με ενίσχυση της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.
Αξιοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη δημιουργικότητα και το δαιμόνιο του Χιώτη.

2. Ενίσχυση Κοινωνικής Συνοχής

Να εδραιωθεί αίσθημα οικονομικής ασφάλειας σε όλους τους Χιώτες.

Διάχυση των ωφελειών της οικονομικής ανάπτυξης στο σύνολο της κοινωνίας για διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη

Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που η Νέα Δημοκρατία θεσμοθέτησε.

Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας ακόμη και για τα πιο απομακρυσμένα σημεία.

Κινητοποίηση της Ομογένειας και της εφοπλιστικής κοινότητας, οργανωμένα, με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους

+1 Ειδικό Σχέδιο για Αμανή, Ψαρά & Οινούσσες

Βασικός εθνικός στόχος η διατήρηση του πληθυσμού και η αύξηση των νέων στις απομακρυσμένες περιοχές.

Με σχέδιο, βάσει των ιδιαίτερων γεωγραφικών και οικονομικών χαρακτηριστικών:

Αναδεικνύουμε τις δυνατότητες και εκμεταλλευόμαστε τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου:
φυσική ομορφιά, αγροτικά προϊόντα, αξιοθέατα, εναλλακτικός τουρισμός, ιαματικές πηγές.

Δημιουργούμε προοπτική:
Νέες θέσεις εργασίας, έργα υποδομής, βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών (εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια).

Σπάμε την απομόνωση:
Μέσω υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και βελτίωσης των συγκοινωνιών.

3. Ολοκλήρωση Υποδομών

Χωρίς υποδομές, ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Δέκα βασικά έργα – Προτεραιότητες:

Αεροδρόμιο:
Βασική δέσμευσή μου η ολοκλήρωσή του. Επέκταση του διαδρόμου, ανακατασκευή κτιρίου, μετατόπιση παραλιακής, χρηματοδότηση.

Λιμενικό σύστημα:
Λιμάνια Χίου – Μεστών, Μαρίνες - Κρουαζιέρα

Λοιπές υποδομές:
Νοσοκομείο, δικαστήρια, φυλακές, οδικό δίκτυο, άρδευση - ύδρευση - αντιπλημμυρικά, ξενοδοχειακές μονάδες, υδατοδρόμια.

4. Μεταναστευτική Κρίση

Η κυβέρνηση δημιούργησε την κρίση. Τέσσερα χρόνια μετά, αδυνατεί να τη διαχειριστεί. Απαντάμε με συνεπείς και σταθερές θέσεις:

Αποτελεσματική φύλαξη θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.

Επιτάχυνση διαδικασιών χορήγησης ασύλου και επαναπροωθήσεις.

Διαχωρισμός προσφύγων – μεταναστών. Κλειστά κέντρα όπου απαιτείται.

Ταχεία αποσυμφόρηση νησιών, χωρίς μόνιμη παραμονή.

Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των πόρων. Έλεγχος ΜΚΟ.

Στήριξη τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης κατοίκων που υφίστανται ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού.

Αεροδρόμιο

Βασική μου δέσμευση είναι να αποκτήσει επιτέλους η Χίος ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο. Η σημερινή κατάσταση, με το διάδρομο αποπροσγειώσεων που δε μπορεί να δεχτεί μεγάλα αεροπλάνα και ένα κτήριο επιβατών που δεν καλύπτει τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και επιπέδου υπηρεσιών «βλάπτει» σοβαρά τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Εδώ και πάνω από 20 σχεδόν χρόνια συζητάμε για το αεροδρόμιο και η πρόοδος είναι σχεδόν μηδενική, με εξαίρεση το 2014.

Τότε, μέσα σε 8 μήνες, από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο του 2014, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων. Παραλάβαμε όλη την απαλλοτριωθείσα έκταση που ήταν απαραίτητη για την επέκταση του διαδρόμου. Έγιναν πάνω από 50 διοικητικές αποβολές και το Υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε όλη των απαιτούμενη έκταση για να την παραδώσει στην ΥΠΑ. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε την περίφραξη του έργου

Eίχαν καθοριστεί σε λεπτομέρεια τα επόμενα βήματα:

  • Ολοκλήρωση μελέτης για επέκταση του διαδρόμου από-προσγειώσεων
  • Σύνταξη μελέτης για την αναρρύθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού
  • Παράκαμψη παραλιακού δρόμου
  • Ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων στη νότια πλευρά
 
Τέσσερα και πλέον  χρόνια μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η περίφραξη, ενώ δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη δέσμευση ότι δεν θα χαθούν τα κονδύλια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ύψους 15 εκ. €. Το Μάιο 2018, και μετά από σειρά ερωτήσεων, πιέσεων, και αναφορών μου  στη Βουλή κοκ, το αρμόδιο Υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Δήμος  υπογράψανε «Μνημόνιο συνεργασίας» το οποίο όμως τελικά  αποτέλεσε μια απλή  διαπιστωτική του «ποιος έχει να κάνει τι»… Το έργο εξακολουθεί να λιμνάζει, αλλά αυτό θα σταματήσει την 7η Ιουλίου. 

Όλα τα σχετικά videos εδώ >>

Σχετικά Videos

Επικοινώνησε Τώρα!
Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
E-mail Η διεύθυνση αλληλογραφίας δεν είναι έγκυρη
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Μεταναστευτικό

Το 2015 οι μεταναστευτικές ροές προς τη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά του Β.Α. Αιγαίου πολλαπλασιάστηκαν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες: ανοίξανε τα σύνορα, αφενός λόγω της κακώς εννοούμενης «αριστερής αλληλεγγύης», αφετέρου σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Ευρώπης με αντάλλαγμα δωρεάν χρηματοδότηση.

Ενώ το 2013 οι αφίξεις στην Ελλάδα (νησιά και Έβρος) ήταν 11.500 άνθρωποι, το 2014 ήρθαν 41.000 άνθρωποι και το 2015 οι αφίξεις έφτασαν τις 857.000, αποτελώντας το 84,4% των συνολικών αφίξεων στην Ευρώπη! Τα νησιά μας και η χώρα ολόκληρη ήταν ανέτοιμα. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, οι ροές έχουν περιοριστεί, αλλά τα νησιά εξακολουθούν να βιώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, με υπερκορεσμένες προσφυγικές δομές και τις κοινωνίες να έχουν φτάσει τα όριά τους.  

Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε σαφή και σταθερή θέση για το μεταναστευτικό, η οποία είναι και θέση της ΝΔ πάνω στο θέμα:

  • Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
  • Διαχωρισμός προσφύγων – μεταναστών.
  • Άμεση αποσυμφόρηση νησιών και καμία μόνιμη παραμονή.
  • Αποτελεσματική και γρήγορη εξέταση αιτήσεων ασύλου με επαναπροώθηση όσων δε δικαιούνται και κλειστά κέντρα όπου υπάρχει ανάγκη.
  • Διαφάνεια και έλεγχο στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
 
Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό (Μάιος 2017) θεωρώντας ότι αυτό δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αποσυμφόρησης των νησιών. Επίσης, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στις αποζημιώσεις κατοίκων Σούδας και Χαλκειούς από φθορές ως συνέπεια του μεταναστευτικού, ενώ ζητήσαμε μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων. Εργαστήκαμε συστηματικά και συμβάλλαμε στο κλείσιμο της Σούδας και στηρίζουμε τη μη επέκταση της ΒΙΑΛ.

Στις 16 Νοεμβρίου 2017 οργανώθηκε στη Χίο η Προσυνεδριακή Ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη», αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΝΔ να ακούσει τους κατοίκους των νησιών που σηκώνουν το βάρος, να συζητήσει τα προβλήματα, αλλά και να αναζητήσει λύσεις. Το Προσυνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρέμβασή μου τόνισα: πρώτον ότι είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας η ασφάλεια των πολιτών της Χίου και των υπόλοιπων νησιών του Β.Α. Αιγαίου που δέχτηκαν τα κύματα μεταναστών και προσφύγων. Δεύτερον, η Χίος είναι μια ακριτική και ευαίσθητη εθνικά περιοχή και άρα δε μπορούμε να δεχτούμε μόνιμη παραμονή μεταναστών και τρίτον πρέπει να αλλάξει διοικητικά η διαδικασία ασύλου.

Το μεταναστευτικό πρέπει να επιλυθεί, χωρίς φανατισμούς και διχασμό των νησιών.

Όλα τα σχετικά videos εδώ >>

Σχετικά Videos

Έλα στην Ομάδα μας!

Επικοινώνησε Τώρα!
Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
E-mail Η διεύθυνση αλληλογραφίας δεν είναι έγκυρη
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Μαστίχα, ο θησαυρός της Χίου

Στηρίζουμε τη μαστίχα ως το βασικό προϊόν της Χίου, και εφαρμόζουμε το μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης της μαστίχας και σε άλλα προϊόντα της Χίου, όπως τα εσπεριδοειδή.

Το 2012-2014:
Εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου Μαστίχας από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 6,7 εκ. €, ενώ προχωρήσαμε γρήγορα τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών από τις πυρκαγιές του 2012. Η σχετική ΚΥΑ του 2013 ήταν (όπως αποδείχτηκε) πολύ πιο ευνοϊκή από την ΚΥΑ για τις πυρκαγιές του 2016, καθώς υπήρχε ειδική μέριμνα για τη μαστίχα.

Επιπλέον, εξασφαλίσαμε την πλήρη προστασία της μαστίχας ως προϊόν Γεωγραφικής ένδειξης, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Ελλάδας – Καναδά (CETA), η οποία ολοκληρώθηκε επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά (2014).

Επίσης, το 2014 εγκαινιάσαμε ένα νέο θεσμό το Φεστιβάλ Μαστίχας. Ένα πολιτιστικό γεγονός με στόχο την προβολή τόσο του προϊόντος, όσο και του νησιού εν γένει.

Το 2015-2019:
Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την απόσυρση (Απρίλιος 2016) του άρ. 32 στο Ν/Σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις». Με τους συναδέλφους Κασαπίδη, Βλάχο, Ασημακοπούλου, και Ανδριανού, καταθέσαμε τροπολογία η οποία βασίστηκε σε πρόταση της ΕΜΧ με την οποία, δεν παραχωρούνταν το δικαίωμα στον Υπουργό να μετατρέπει τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς σε ελεύθερους – όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής το ΣΝ, όπως καταψήφισε και το άρθρο περί άρσης της αναγκαστικότητας.

Επίσης, με διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδείξαμε το ζήτημα της καθυστέρησης έκδοσης ΚΥΑ. Με επερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «ξεσκεπάσαμε» την κυβερνητική αναλήθεια ότι διαπραγματεύεται για τη μαστίχα. Αποδείχτηκε ότι το Υπουργείο έστειλε αίτημα στην Επιτροπή μια μέρα μετά τη δική μας επερώτηση. Συνεχίζουμε τον αγώνα και την πίεση, (με δηλώσεις, ερωτήσεις κλπ) μέχρι να αποζημιωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί.

Όλα τα σχετικά videos εδώ >>

Σχετικά Videos

Αναζήτηση